ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

RADA OD LA BUvETTE® NA VNÚTORNÉ RIEŠENIE NAPÁJAČIEK

Kategórie
 
 
 
 
 

RADA OD LA BUvETTE® NA VNÚTORNÉ RIEŠENIE NAPÁJAČIEK

RADA OD LA BUvETTE® NA VNÚTORNÉ RIEŠENIE NAPÁJAČIEK

Voda je životne dôležitá pre vaše zvieratá, pre ich zdravie a pre ich výkon ... A má byť v primeraných množstvách, na správnom mieste a v správnom čase. Denný príjem vody sa mení podľa typu zvieraťa, jeho potravy, produkcie, hmotnosti, teploty okolia a relatívnej vlhkosti vzduchu.

dojnice potrebujú 3 až 5 litrov vody na kilogram príjmu sušiny a na každý liter vyrobeného mlieka vypijú 2 až 3 litre vody (toto pravidlo nie je kumulatívne).

• Mliečna krava môže piť až 135 litrov vody denne pri 6 alebo 7 návštevách napájačky, veľmi často po rozdelení kŕmnej dávky alebo po dojení (čo vysvetľuje dôležitosť umiestnenia miest na pitie v blízkosti kŕmneho stola a na výstupe z dojárne ).

• Každý deň je to 1012 minút pitia. Jeden hovädzí dobytok dokáže absorbovať až 18 litrov za minútu, a preto je dôležité vybrať si napájačku, ktorá dodáva správny prietok.

Napájačka s konštantnou hladinou vody umožňuje rýchlejší príjem vody ako rúrková alebo jazýčková a je vhodnejšia pre dojnice s vysokou potrebou vody. Ak je prietok nedostatočný, hovädzí dobytok bude piť častejšie (až 15-krát denne).


Pravidlá pre vnútornú inštaláciu napájačiek :

 

  • Poskytnite dostatočný počet miest na pitie, aby sa znížila konkurencia u konzumentov (pozri tabuľku nižšieššie). Mali by byť k dispozícii aspoň dva vzdialené napájačky, aby podriadené zvieratá mohli voľne piť.
  • Napájacie zariadenia namontujte v dostatočnej vzdialenosti od seba. Ideálna dĺžka žľabu je 50 až 60 cm na kravu a maximálna vzdialenosť v stajni na napájačku je 20 m.
  • Vyberte si umiestnenie napájačiek, ktoré uprednostňujú správny pohyb zvierat (najmä v priechodoch medzi boixami) a udržujte priestor okolo napájačiek čistý, aby sa zabránilo vylúčeniu medzi dominantnými a podriadenými zvieratami. 
  • Nainštalujte napájačky v správnej výške (pozri tabuľku). Keď sú inštalované príliš vysoko, zvieratá sú náchylné na lapovanie (čo vedie k rozliatiu) a keď sú nainštalované príliš nízko, hrozí nebezpečenstvo, že napájačky budú znečistené výkalmi.
  • Oblasti slamených lôžok sa považujú za osobitný prípad. Nakoniec, aby sa zabránilo znečisteniu podstielky, odporúča sa umiestniť konzoly pozdĺž centrálneho priechodu, pričom dbajte na to, aby sa zabránilo prístupu z oblasti slamy.
  • Dávajte pozor na kvalitu vody. Odporúča sa čistiť napájačky raz týždenne.
  • Kontrola teploty vody. Vo všeobecnosti zvieratá uprednostňujú teplú vodu pred studenou vodou. V zime môže distribúcia teplej vody vyústiť do vyššej produkcie av lete sa zlepší teplota studenej vody (10-15 ° C) a výroby. Pozrite si naše riešenia v sekcii FROST-FREE.
  • Inštalácia filtra na začiatku vodovodu je nevyhnutná na zaručenie optimálnej prevádzky napájačiek. Treba sa tiež vyvarovať pretlaku, pretože to môže ovplyvniť správnu činnosť ventilov a predčasné poškodenie častí podliehajúcich opotrebeniu. Inštalácia profesionálneho redukčného ventilu (A406 ) je povinná, ak tlak presiahne 5 barov (72,5 psi). Ideálny prevádzkový tlak je 3 bary (43,5 psi).

Počet napájačiek a inštalačná výška :

PRODUKCIA POČET ZVIERAT / NAPÁJACÍCH MIEST VÝŠKA HRANY NAPÁJAČKY
Dojnice 10

0,70 < h < 0,80 m

Ošetrovateľný dobytok 15

0,65<h<0,75m

Mladý dobytok 15

0,50<h<0,75m

Teľatá 10

0,40<h<0,50m

Odstavčatá 15

Step + 0,15 m

Výkrmové ošípané

15 Step + 0,30 m
Ovce 25 Step + 0,5 m

Mliečne kozy / bahnice

20

Step + 0,6 m

Stádo koní

15 1,10 do 1,20 m

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia